Back to News

Stedelijk Museum Alkmaar - exhibition with old masters

2 January 2018

 • News
 • In Alkmaar, the Netherlands, the 500-year anniversary of the great or St-Laurens Church will be celebrated in 2018. The city museum Alkmaar gives the festive kickoff of the Jubilee year with an exhibition of artworks of the great Church. Alkmaar paintings and drawings by two famous old masters – Salomon van Ruysdael and Pieter Saenredam – are combined with new work by two contemporary photographers: Hans van der Meer and Karin Borghouts.

  “In 2018 wordt in Alkmaar het 500-jarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk gevierd. Alkmaars Grote Kerk is gedurende zijn bestaan talloze malen door kunstenaars geportretteerd. Onder hen waren twee bekende en gevierde schilders uit de Gouden Eeuw. Salomon van Ruysdael schilderde enkele gezichten op de Grote Kerk van buitenaf. Pieter Saenredam schilderde en tekende het interieur van de kerk een aantal keren. Het jubileum van de Grote of Sint-Laurenskerk is voor het museum aanleiding om ook aandacht te besteden aan het hedendaagse beeld en de hedendaagse betekenis van de kerk. Om te laten zien dat de Grote Kerk ook nu nog een inspiratiebron voor kunstenaars is en om de beeldtraditie een nieuwe impuls te geven, heeft Stedelijk Museum Alkmaar een opdracht gegeven aan twee fotografen. Geïnspireerd door Ruysdael en Saenredam geven Hans van der Meer en Karin Borghouts een hedendaagse visie op de Grote Kerk en Alkmaar.

  Hans van der Meer legt de ‘achteloze aanwezigheid’ van de Grote Kerk van Alkmaar in het stedelijke landschap vast. In de tijd van Ruysdael was de kerk een landmark, die je van grote afstand zag. Door stadsuitbreiding duikt hij nu alleen in het centrum op. Het gebouw is er wel, maar men merkt het niet meer op, gewend geraakt aan zijn aanwezigheid. Naast een fotoserie maakte Van der Meer een film, waarin de hoofdrol is weggelegd voor het steeds veranderende licht op de kerk.

  Karin Borghouts maakte interieurfoto’s van de Grote Kerk tijdens evenementen zoals een huwelijksfeest en een tentoonstelling. Haar monumentale foto’s zijn rijk aan verwijzingen naar de schilderkunst en zijn stille getuigen van een steeds veranderende realiteit.”

  Ruysdael en Saenredam in Alkmaar.
  Meesterwerken van de Grote Kerk (with new photographs by Hans van der Meer and Karin Borghouts)

  February 17 - June 10, 2018
  Stedelijk Museum Alkmaar
  Canadaplein 1
  Alkmaar
  The Netherlands